Zarząd Oddziału PTTK „Sudety Zachodnie" wraz z redakcją „Nowin Jeleniogórskich" organizują w dniu 18 września 2011 r. wycieczkę nr 31. Wyjazd z Jeleniej Góry pociągiem o godz. 9.50 do Lwówka Śląskiego. Tam, obok budynku dworca będzie oczekiwał turystów prowadzący wycieczkę Paweł Idzik.

Trasa długości 17 km prowadzi przez północną część Parku Krajobrazowego Doliny Bobru. Od stacji kolejowej we Lwówku Śląskim szlakiem żółtym dochodzimy do Lwóweckich Skał.

Jest to największe i najpiękniejsze zgrupowanie form skalnych na Pogórzu Izerskim, ze względu na swą urodę zwane również Szwajcarią Lwówecką. Wyrastające na wysokość 30-40 m spękane baszty i wieżyce, porozdzielane szczelinami i przejściami tworzą malowniczy labirynt. Od skał w dalszym ciągu szlakiem żółtym idziemy do Dębowego Gaju. We wsi ruiny niegdyś okazałego renesansowego dworu, obok w kościele znakomicie zachowane piaskowcowe epitafia dawnych właścicieli wsi. Następnie drogami polnymi docieramy do Marczowa. Tu oglądamy barokowy kościół p.w. św. Katarzyny Aleksandryjskiej z ciekawym wyposażeniem. Na murze wieży zwraca uwagę wykuta z piaskow­ca tzw.  "Pogańska Głowa", nawiązująca do najazdu na Śląsk Mon­gołów w 1241 r. W końcowej części wędrówki przez wieś Łupki podchodzimy na Górę Zamkową, gdzie spotykamy cenne zabytki: zespół pałacowy z połowy XVII w, ruiny średniowiecznego zamku będącego pierwszą na ziemiach polskich warownią o konstrukcji murowanej, kościół św. Jadwigi z 1662 r. Następnie schodzimy do Wlenia, gdzie oglądamy najciekawsze obiekty: w pobliżu dworca okazały krzyż pokutny typu maltańskiego, neogotycki kościół p.w. św. Mikołaja, ratusz wybudowany w 1824 roku po wielkim pożarze miasta, pomnik gołębiarki upamiętniający tradycję gołębich targów odbywających się tu od czasów średniowiecznych. O godz. 17.45 odjeżdżamy pociągiem do Jeleniej Góry. Odbycie wycieczki daje 22 punkty do OTP i do odznaki regionalnej TDŚl. Uczestnicy we własnym zakresie ubezpieczają się od następstw nieszczęśliwych wypadków, członkowie PTTK z opłaconą składką objęci są ubezpieczeniem zbiorowym.

Opracował Wiktor Gumprecht